Partneri projektu: 1. Domov pro seniory Kamenec, Slezská Ostrava, příspěvková organizace 2. Centrum sociálnych služieb Zákamenné, Operačný program Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika 2014 - 2020,
Realizácia mikroprojektu v rámci Programu Interreg V-A
Slovenská republika - Česká republika 2014 -2020.
Obdobie realizácie mikroprojektu: 2/2021 – 12/2021
Názov projektu:
„Orava a Morava tradične a zdravo“
Partneri projektu:
Centrum sociálnych služieb Zákamenné a Domov pro seniory Kamenec, Slezská Ostrava
Obe strany hranice spája dlhodobá spoločná história, jazyk, zvyky, tradície, identita a postoje. Vzájomné poznávanie cezhraničného územia a regiónov je naša prirodzená súčasť a smeruje k ďalšiemu stupňu rozvoja partnerstva, kde partneri sú veľmi aktívni pri získavaní finančných prostriedkov z projektov EÚ, čo robí zariadenia sociálnych služieb modernými a kvalitnými. V roku 2018 sme s našim cezhraničným partnerom nadviazali spoluprácu pri realizovaní spoločného projektu v rámci Programu Interreg V-A SK–ČR. Hlavným problémom, k riešeniu ktorého chceme realizáciou nášho projektu prispieť, je zabudnutie na bohatú spoločnú históriu v gastronomickej oblasti. Ľudia na Slovensku a v prihraničných regiónoch už od nepamäti žili v súlade s prírodou, dodržiavali zvyky a tradície, zachovávali kultúru a regionálne jedlá. Veľa zvykov v oblasti gastronómie sa viaže na obdobie nášho detstva, ktoré si nesieme počas života a veľmi málo v tejto oblasti inovujeme. Zabúdame na to, čo varila stará mama a na to, čo nám tak v detstve chutilo. Výživové odporúčania sú individuálne a líšia sa v závislosti od veku, pohlavia, aktuálneho zdravotného stavu, miery pohybovej aktivity, chorobnosti a výživových zvyklostí každého človeka. V uvedenom projekte zrealizujeme spoločnú výmenu skúseností, v oblasti nutrície partnerských zariadení, smerujúcu k zachovaniu tradičných receptov našich jedál a tým chceme pôsobiť aj na mladšiu generáciu, aby si zachovali svoje tradície a udržiavali a rozvíjali regionálnu gastronómiu v pohraničí. Cieľom projektu je zvyšovať úroveň schopností, znalostí a zručností, výmena know how medzi partnermi s cieľom poskytovania kvalitnej soc. služby, získanie zručností v odborno-osobnostnej pripravenosti, čím sa zlepší organizácia práce zamestnancov.
V súvislosti s demografickým vývojom narastá potreba poskytovania kvalitných sociálnych služieb. Výživa patrí medzi základné fyziologické potreby, je dôležitou podmienkou zachovania ľudského života a udržania zdravia, vo vyššom veku to potom platí dvojnásobne. Stopy tradičnej kultúry a gastronómie nájdete v každej časti Oravy a Moravy. Regióny sú fascinujúce nielen krásou svojej prírody, kultúry, ale aj tradíciami a gurmánstvom. Cieľom predloženého projektu je výmena skúseností a know how v oblasti zdravej výživy a nutrície, prehĺbenie a upevnenie spolupráce. V tejto súvislosti v oblasti kultúrnych tradícií zorganizujeme na obidvoch stranách spoločnú verejnú aktivitu zameranú na regionálnu gastronómiu, navštívime miesta spojené s gurmánstvom našich predkov, za účelom reminiscencie.
V projekte boli navrhnuté také aktivity, ktoré plne korešpondujú v cezhraničnom území partnerov v rámci platnej výzvy s prioritnou osou č.3 - Rozvoj miestnych iniciatív a vytváranie a upevňovanie partnerstiev.
1. aktivita: Stretnutie pracovného tímu.
Miesto konania: CSS Zákamenné, počet osôb 5 (3 zo SR, 2 z ČR).
2. aktivita: Výživa seniorov v súlade s nutričným štandardom.
Dvojdňová aktivitu v Ostrave pre zamestnancov zameraná na výmenu know how v oblasti Štandardu nutričnej starostlivosti pre klientov. Počet zúčastnených osôb 8 z ČR a 12 zo SR.
3. aktivita: Spoznávame kultúru a tradície Slovenska.
Usporiadanie spoločnej verejnej kultúrnej aktivity po stopách Juraja Jánošíka. Počet zúčastnených osôb je 45 z toho 20 z ČR a 25 zo SR.
4. aktivita:
A. Varíme tradične a zdravo na Morave.
B. Varíme tradične a zdravo na Orave.
Jednodňové aktivity pre obyvateľov cezhraničných regiónov. Varenie tradičných českých jedál s prepojením na školenie o nutričných hodnotách. Varenie tradičných slovenských jedál s prepojením na skúsenosti získané v partnerskom zariadení.
Počet zúčastnených osôb je 45 z toho 20 z ČR a 25 zo SR.
5. aktivita: Tlač propagačného materiálu.
Receptár jedál z Oravy a z Moravy a nástenný kalendár na rok 2022.
Aktivita č. 2: Výživa seniorov v súlade s nutričným štandardom. Dvojdňová aktivita na výmenu know how pre zamestnancov partnerských zariadení v Ostrave.
Termín realizácie: 13.7.2021 – 14.7.2021
Miesto realizácie: Ostrava, Česká republika
1. deň: Zamestnanci sa zúčastnili workshopu o nutrícii, kde sa zoznámili s certifikovanými dokumentami, s plánovaním, realizáciou a vyhodnocovaním nutričnej starostlivosti o seniorov. Oboznámili sa s nutričnými hodnotami pri príprave jedál a so zdravými receptami. V rámci aktivity pripravili podklady na vypracovanie nutričného štandardu podľa vzoru cezhraničného partnera.
2.deň: Príprava konkrétnych tradičných receptov jedál cezhraničných partnerov, ktoré budú obyvatelia cezhraničných partnerov pripravovať na ďalších aktivitách v inovovanej verzii, a ktoré budú zároveň zaznamenané vo vydanom Receptári jedál a upravené ako fotorecepty do tabletov.
Aktivita č. 3 : Spoznávame kultúru a tradície. Jednodňová spoločná aktivita na území Slovenskej republiky.
Termín realizácie: 19.8.2021
Miesto realizácie: Oravská Lesná, Liptovský Mikuláš, Valašská Dubová
Zamestnanci a prijímatelia oboch partnerských zariadení navštívili Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši, kde navštívili Expozície Kapitoly z histórie mesta Liptovský Mikuláš, Jánošíkova mučiareň a Jánošíkova súdna sieň. Vystavené fragmenty, dokumenty a rôzne nástroje na mučenie v navštívených expozíciách nám priblížili atmosféru doby, v ktorej žil Juraj Jánošík. Vo Valašskej Dubovej sme navštívili „Jánošíkovu krčmu“, kde sme ochutnali tradičné slovenské jedlá.
Aktivita č. 4A : Varíme tradične a zdravo na Morave. Jednodňová aktivita pre obyvateľov cezhraničných regiónov – varenie tradičných moravských jedál s prepojením na workshop o nutričných hodnotách.
Termín realizácie: 18.11.2021
Miesto realizácie: DPS Kamenec Ostrava a CSS Zákamenné pracovisko Oravská Lesná
Forma realizácie: online stretnutie cez Microsoft Teams od 10.00 - 12.30 hod
Zamestnanci a prijímatelia oboch partnerských zariadení pripravili tradičné moravské jedlá s prihliadnutím na nutričné hodnoty: guľášovú polievku, Honzíkove buchty a koláč frgál.
Z dôvodu prijatých epidemických opatrení a zhoršujúcej sa situácie v súvislosti s ochorením Covid 19 v obidvoch cezhraničných regiónoch, sme aktivitu realizovali online. Cezhraničný partner pripravil tradičné moravské jedlá v priamom prenose. Stretnutie pokračovalo besedou o nutričných hodnotách a ukončilo sa česko – slovenským kvízom: „Poznáš názvy českých a slovenských ingrediencií používaných pri varení?“
Aktivita č. 4B : Varíme tradične a zdravo na Orave. Jednodňová aktivita pre obyvateľov cezhraničných regiónov – varenie tradičných slovenských jedál s prepojením na workshop o nutričných hodnotách
Termín realizácie: 30.09.2021
Miesto realizácie: CSS Zákamenné - pracovisko Oravská Lesná 296
Zamestnanci a prijímatelia oboch partnerských zariadení pripravili tradičné slovenské jedlá s prihliadnutím na nutričné hodnoty: bryndzové a kapustové halušky, oravskú kapustnicu a jablkový koláč. Aktivita sa uskutočnila v komunitnej záhrade Centra sociálnych služieb Zákamenné - pracovisko Oravská Lesná 296. Po príprave tradičných, ale zdravých receptov, sme sa presunuli do jedálne, kde sme mali spoločný obed a ďalší program.
Aktivita č. 5 : Tlač propagačného materiálu
Termín realizácie: november 2021
V rámci tejto aktivity bola spracovaná vo vlastnej réžií Kniha tradičných receptov Oravy a Moravy v ktorej sú prepočítané aj nutričné hodnoty. Z aktivít, ktoré sú zamerané na prípravu jedál, boli spracované recepty vo vizuálnej podobe, ktoré si budú môcť imobilní obyvatelia pozrieť v tabletoch priamo na izbách.
Nástenný kalendár bol spracovaný na rok 2022 s fotografiami z aktivít projektu.
Viac fotografií z realizácie mikroprojektu nájdete TU.