31.May.2021

Realizácia projektu: "V4 pre rozvoj spoločnej sociálnej Európy"

Názov projektu:
V4 pre rozvoj spoločnej sociálnej Európy

Číslo projektu: 22110081

Zdroj a výška financovania: Medzinárodný Vyšehradsky Fond, 32 765,00 EUR

Uskutočnenie: 01/06/2021 - 30/11/2022

Vedúci projektu: Európske zoskupenie územnej spolupráce TRITIA s ručením obmedzeným (EZÚS TRITIA)

Partnery projektu sú:
1. Centrum sociálnych služieb Zákamenné
2. Centrum sociálnych služieb Horelica:
3. Bytový dom Pogodna Jesień:
4. Centrum sociálních služeb Český Těšín, příspěvková organizace:
5. Obecně prospěšná společnost Sv. Josefa, o.p.s. Více zde:
6. Domov pro seniory sv Alžběty, Konvent sester Alžbětinek v Jablunkově:
7. Sieť Centra pomoci a začlenenia

Opis projektu:

Popis projektu: Projekt bol plánovaný s cieľom rozvinúť spoločnú myšlienku sociálnych výziev: vzdelávanie pre sociálnu Európu, výmena osvedčených postupov, rozvoj spoločného systému odbornej prípravy zvyšovania vedomostí a zručností sociálnych zamestnancov, práca so seniormi, tiež s ľudí so zdravotným postihnutím. Na projekte sa zúčastňujú zástupcovia organizácií zo 4 krajín - PL, SK, CZ a Srbska, ktorí sa profesionálne zameriavajú na prácu s ľuďmi ohrozenými sociálnym vylúčením a sú pripravení preniesť konkrétne pracovné metódy, ktoré je možné v praxi využiť - na vytvorenie vedomostí výmenná platforma.

Tvárou v tvár fenoménu starnúcej spoločnosti je cieľom projektu pripraviť prostredníctvom nadnárodného vzdelávania (špecializované školenie zamerané na metodiku práce a publikáciu) sociálnym pracovníkom a opatrovateľom implementáciu špecializovaných nástrojov pre prácu so seniormi a ľuďmi so zdravotným postihnutím, ktorá posilní spoluprácu a rozšíri predpoklady spoločnej sociálnej Európy.

  

V priebehu roku 2022 sme sa v rámci uvedeného projektu zúčastnili nasledovných online školení:

1. Online školenie: „Prístup ku klientovi s agresívnym správaním - školenie“

Dátum konania: 10.03.2022
Čas konania: 09.00 – 14.00 
Vedúca školenia: doc. PhDr. Stanilava Hunyadiová, PhD.

Cieľom vzdelávacej aktivity je priblížiť pomáhajúcim profesionálom pojem agresie, prejavy a formy agresie. Poskytnúť informácie o možnostiach uplatňovania deeskalačných techník a komunikácie na zníženie napätia a agresie. 

Anotácia: Dôvody, analýza príčin a dôsledkov ako aj zvládanie agresívneho správania. Prevencia agresivity, aktivizácia klientov a kooperácia tímu pri jej zvládaní.

2. Online školenie: "Komunikačné zručnosti osôb poskytujúcich domácu ošetrovateľskú starostlivosť pre seniorov a osoby s postihnutím"

Dátum konania: 01.04.2022
Čas konania: 10.00 – 13.00 
Vedúca školenia: Lidija Vasiljević - doktorka politológie v oblasti sociálnej politiky.

3. Online školenie: "Práca s nevidiacimi a slabozrakými osobami"

Dátum konania: 07.06.2022
Čas konania: 10.00 – 14.00 
Vedúca školenia: Krzysztof Wostal, Fundacja Transgresja (Nadácia Transgresia) a Krzysztof Wostal – pracuje v oblastiach spojených s postihnutím.

4. Online školenie: "Ako prežiť pomáhanie"

Dátum konania: 02.09.2022
Čas konania: 10.00 – 14.00 
Vedúca školenie: Izabela Butniewicz – psychoterapeutka a supervízorka Gestalt.

Cieľom workshopu je predstaviť spôsoby fungovania a mechanizmy zvládania problémov súvisiacich s ich profesijným životom osôb, ktoré pracujú v pomocných profesiách. Na základe svojich skúseností v oblasti supervízie týmov pracovníkov sociálnej starostlivosti sa chcem podeliť o svoje postrehy týkajúce sa spôsobov zvládania psychickej a fyzickej záťaže, s ktorými sa stretávajú počas vykonávania svojich úloh. 
Webinár všetkých, ktorí chcú mať určenú štruktúru emócií, stresu a vedome v praxi tieto poznatky na zlepšenie svojho každodenného fungovania. Umožní účastníkom vedomejší prístup k ich profesionálnemu a osobnému rozvoju. 
Webinár je adresovaný sociálnym pracovníkom – teda napr. zamestnancov Domovov sociálnej starostlivosti, Centier sociálnych služieb a pod. z Poľskej republiky, Českej republiky a zo Slovenska, ktorí chcú svojho stresu a potrebujú štruktúru emócií, vedome tieto poznatky využívať v praxi na zlepšenie každodenného fungovania.

5. Online školenie: "Ako podporovať pacienta v poslednej etape života?"

Dátum konania: 12.10.2022
Čas konania: 10.00 – 14.00 
Vedúca školenie: Anja Franczak

Súčasná medicína nám umožňuje ľudský život, ale nie sme schopní zmeniť skutočnosť, že sme všetci smrteľní. Ako môžeme rozoznať, že sa pacient blíži ku koncu života? V čom spočíva prirodzený proces umierania a aké máme možnosti podporovania pacientov v tejto etape života? V priebehu školenia sa lektorka podelí nielen o základné poznatky spojené s procesom umierania, ktorý prebieha nielen na fyzickej, ale aj na psychickej, sociálnej a duchovnej úrovni. Ukáže, ako môžem poskytnúť útechu umierajúcim ľuďom a spolu vytvoriť podmienky na pokojné umieranie a dobrú smrť.

Informácie o projekte budú priebežne zverejňované na webovej stránke vedúceho projektu: Eurpe Grouping Territorial Cooperation TRITIA z o.o. (www.egtctritia.eu).
Projekt je spolufinancovaný
Medzinárodným Vyšehradským Fondom

 6. Online školenie: "Starnutie umu – problém alebo výzva?"

Dátum konania: 28.11.2022
Čas konania: 10.00 – 14.00 
Vedúca školenie: 
Agnieszka Żelwetro

Počas školenia bude preberaný proces kognitívneho starnutia (Cognitive Aging) a zmien, ktorý sa vyskytuje v starnúcom ume Budú predstavené aktuálne koncepcie kognitívneho starnutia a fenomén MCI (Mild Cognitive Impairment) – miernych kognitívnych porúch. 
Lektorka upozorní účastníkov na znepokojujúce príznaky (poruchy poznávacích, jazykových funkcií a správania), ktoré môžu svedčiť o prítomnosti neurodegeneratívnych chorôb.
Predstaví tiež spôsoby predchádzania kognitívnym problémom a možnosti zvládania ťažkostí spôsobených pokročilým vekom v neuropsychologickom, psychologickom, sociálnom, fyziologickom (kompenzácia kognitívnych nedostatkov, zabezpečenie kognitívnych zdrojov, vytvorenie siete podpory, pomocné nástroje a informácie a inštitucionálna podpora) a patologickom aspekte.
Bude analyzovať spôsob a kvalitu vnímania osôb s kognitívnymi poruchami inými ľuďmi, možnosť všímania a realizovania ich potrieb a aj hodnoty a pravidlá práce so seniormi, vrátane charakteristiky kontaktu a komunikácie. Položí dôraz na profylaxiu a veľkú úlohu nefarmakologických metód, najmä kultúry a umenia, v zvládaní stavu postihnutia kognitívnych funkcií.

Pozývame vás na prečítanie publikácie, ktorá vznikla v rámci projektu „V4 pre rozvoj Spoločnej sociálnej Európy” - Inovatívne metódy práce s osobami s neurokognitívnymi poruchami.